Livre Pauline“Етерични масла за всеки ден“ от Полина МАРКОВА         
вж. Рубрика “Бутик“

Откъс от книгата :    Дозировка и оказване на първа помощ при инцидент

Повече отколкото при всеки друг натурален продукт, дозировката на етеричните масла е от капитално значение при тяхната употреба.Имайки предвид, че количествата се отмерват в брой капки, необходимо е да се припомни още веднъж, че всяка капка има своето въздействие.

Погрешно и дори опасно е да се смята, че ако се увеличи броя на капките, ще се подобри лечебната сила на маслото. Никога не правете това без да спазите процентното съотношение на етеричното масло спрямо другите съставки в една формула.

Стъклените флакони, в които се продават етеричните масла са снабдени с вграден капкомер. Той трябва да е напълно надежден и да отмерва не много бързо изтичащата течност, за да не се сгреши в броенето на капките. Когато се отмерва етерично масло, една капка концентрат в повече може да причини изгаряне, гадене, световъртеж.

Качеството на търговската опаковка е отговорност на производителя. Когато избирате вашия доставчик, проверете непременно качеството на капкомерите в предложените флакони. Ако то е незадоволително, сменете доставчика си. Би било жалко да си навредите заради една лоша опаковка, пък дори и маслото да е с добро качество. Не купувайте никога етерични масла с гумени капкомери, защото гумата се разяжда от етеричното масло и го прави вредно и негодно за употреба!

Някои етерични масла имат по-гъст аспект и поради това капкомерът може да се забави преди да се задейства. Този случай е за предпочитане пред прибързаното прокапване. Не действайте припряно, не тръскайте флакона, за да не изтечат  непреброени капки. Боравенето с етерични масла изисква спокойствие и отговорно отношение.

Ето и няколко съвета за коректна дозировка :

Вана : 20 до 30 капки, предварително разтворени в мляко или друга   неутрална база, не по топла от 38°, с продължителност 20 минути.
Масаж : 5 -6 капки на всяка супена лъжица растително масло (15 мл)
Компрес : 5 капки в един съд с топла или студена вода.
Инхалация с пара : 5-10 капки в 250 мл гореща вода.
Суха инхалация : 2-3 капки върху кърпичка, хартиена салфетка или памуче.
Дифузия : няколко капки от едно или няколко етерични масла, смесени в електрическа аромалампа за не повече от 20 минути, най-много 2 до 3 пъти дневно, защото в противен случай може да се раздразни лигавицата на носа и очите.
Изплакване на уста и гаргара: 2 до 3 капки в чаша чиста студена или хладка вода, без да се гълта.
Вътрешен прием : 1 капка на 25 кг тел.тегло, разтворена върху бучка захар, среда на хляб, мед, зехтин, неутрално хапче, 1 до 3 пъти на ден.
Други методи : 1 до 2 капки в количество колкото лешник от хидратантен крем или маска с хума. 1 капка върху пъпка за дезинфекция, върху  кърпичка или върху калъфката на възглавницата за предпазване от хрема или за спокоен сън (внимавайте да не оцветите спалното си бельо).

Вие няма да имате никакъв проблем, ако спазвате стриктно препоръчаните дозировки в различните рецепти.


Какви са симптомите на една негативна реакция след употреба на етерично масло ?
Първите симптоми могат да се изразят в конвулсии, дезориентация, загуба на равновесие и т.н. Поведението може да изглежда, като при припиване с алкохол. Възможно е да се констатират и симптоми като при хранително отравяне- болки в корема, повръщане, стомашно разстройство. За отбелязване е, че такава реакция може да се предизвика от една много малка доза - например еквивалента на една кафяна лъжичка.  Вътрешният прием не е единствен, който може да причини проблеми. Неконтролираният контакт с кожата може да доведе до зачервявания, сърбеж, а в най-лошия случай – до изгаряне.


И ако все пак това се случи?
Ако са налични описаните по-горе симптоми или се е случило инцидентно поглъщане , трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Обадете се в Бърза помощ или потърсете най-близкият токсикологичен център. Не губете присъствие на духа, вашето рационално поведение ще ви помогне да извършите първите полезни жестове на оказване на първа помощ. Изпийте една лъжица зехтин или слънчогледово олио. Не се насилвайте да повръщате и не пийте мляко, защото то не е ефикасно в този случай. Не забравяйте на път за болницата да вземете със себе си флакона от погълнатото масло. Неговият състав е описан на етикета и това ще помогне на медицинския персонал да предприеме адекватна интервенция.