Вашата кошница
0 продуктa, Oбщо : 0,00 лв
Вашата кошница е празна
Продукт

Повече за етерични масла

За повече информация препоръчваме книгата

Livre Pauline “Етерични масла за всеки ден“ от Полина МАРКОВА         вж. Рубрика “Бутик“

 Откъс от книгата :   Mалките дъхави чудотворни капки- откъде идват?

Някои растения са способни да синтезират ароматна субстанция на базата на  захарта, получена от фотосинтеза и на хранителните вещества, получени от почвата. Тази субстанция е силно ароматна и летлива и комбинира най- разнообразни молекули- средно около стотина за една есенция. Тези есенции се произвеждат от специални растителни клетки, намиращи се в малки джобчета в листата, цветовете, клонките или дървесината на тези растения.

Прието е тези структури да се наричат  продуктивен орган.

Около 800 000 са реперторираните растителни видове на нашата планета и от тях само  един на хиляда  синтезира ароматна субстанция. От тях пък само няколко стотици произвеждат достатъчно количество, което може да бъде извлечено под формата на етерично масло. Това масло е ценно и скъпо, защото е рядко.

Ароматната  есенция е  биологичното оръжие на растенията. Със своите антивирусни, антипаразитни и антибактериални свойства тази субстанция предпазва самото растение от болести, паразити и насекоми.

Силният аромат е привлякъл и човека и той се е научил да си служи с ароматните субстанции за най-различни цели. Извличането на натурална есенция е било усъвършенствано и днес това се извършва по метода на парна дестилация, с разтворители или чрез студено пресоване. Изборът на един или друг метод зависи от вида на изходния материал. Все още в определени случаи това е бавен, комплексен, а понякога и ръчно извършван процес. В зависимост от това дали се търсят лечебните му свойства или само неговия парфюм, етеричното масло може да се извлича чисто от богата базова суровина или с примеси - от вторично третиране на обедняла остатъчна суровина(рафинат). Интересно е да се знае, че свойствата на едно етерично масло не винаги съвпадат със свойствата на растението, от което то произхожда.

От етерични масла се интересува парфюмерията, ароматерапията и козметиката.  Доказано е, че човешкият организъм приема изключително добре тези субстанции и ги насочва към съответните органи, там, където те са необходими, за да облекчат, успокоят или излекуват.  Специалистите по ароматерапия ги наричат  "пробиотик", защото са врагове само на вредните бактерии, за разлика от антибиотик (= анти-живот), който унищожава всичко живо - и вредните, и полезните бактерии.  

Едно етерично масло е винаги течно, по-леко от водата и неразтворимо в нея. Макар и наречено масло, то в действителност няма нищо общо с  олиото или с маслото, тъй като не съдържа никакъв маслен компонент.

Чистото етерично масло е напълно натурален, неподправен биологичен продукт. То е уникално. Притежава свой аромат и строго индивидуален биохимичен профил наречен хемотип или състав. Географският район на определена реколта със специфична почва, валежи и  слънцегреене са предопределящи за качеството и неповторимостта на изходното растение, а оттам и за качеството и неповторимостта на получения от него екстракт.

Top