Вашата кошница
0 продуктa, Oбщо : 0,00 лв
Вашата кошница е празна
Продукт

Препоръки за употреба на етерични масла

Не се препоръчва използване на етерични масла от бременни жени, особено през първите 3 месеца от бременността и по време на кърмене, освен в някои изключения.

     Забранена  е  употребата на етерични масла от деца  под 3 годишна възраст. Не се използват етерични масла за вътрешен прием от деца под 8 годишна възраст.

     Да се избягва всякакъв контакт с лигавиците на очите, носа, устата, ушната мида, анална и вагинална.

     Да се спазват задължително препоръчаните дози. Да се употребяват при ясна диагноза.

     Някои етерични масла са много агресивни и не трябва да се нанасят директно върху кожата в неразтворено състояние-  босилек, канела, риган, мащерка, карамфил.

Четете внимателно указанията за употреба, които ще намерите на етикета на флакона. Възможни разтворители са базово растително масло, мед, бучка захар, среда на хляб или неутрална таблетка.

     Някои етерични масла са фоточувствителни т.е. чувствителни към слънчево греене.  Това са всички масла  произхождащи от цитруси – лимон, портокал, мандарина.  Да не се нанасят върху открити части на тялото, преди излагане на слънце, защото могат да предизвикат трайна пигментация на кожата.  

     Етеричните масла не се употребяват  за продължително лечение. Не се инжектират. Ако до 5 дни не дадат желания резултат, спрете ги и потърсете компетентна медицинска помощ.

     Не се препоръчва самолечение с  ЕМ  от епилептици, астматици,  при язва на стомаха, проблеми на щитовидната жлеза. При диагностицирани сериозни заболявания да се потърси мнение и употребява само под лекарски контрол.

     Възможна е поява на алергични реакции: етерично масло от канела, дафинов лист, ниаули и т.н. може да предизвика алергия. За да се избегне това, направете тест с 1 капка от етеричното масло, разтворено в базово, върху свивката на лакътя. Ако до 48 часа не се появи зачервяване или сърбеж значи не сте алергични към това масло.

     Етеричните масла се съхраняват на недостъпно за деца място. В случай на инцидентно поглъщане, особено на голямо количество (напр. 1/2 флакон),  да се потърси незабавно помощ в най-близкия токсикологичен център или Бърза помощ, да се изпият 2-3 лъжици растително олио- зехтин, сусамово или слънчогледово. Да не се пие мляко, да не се предизвиква повръщане, да се изчакат инструкциите на лекаря.

Препоръка на лекаря:
Лечението с етерични масла е чисто симптоматично и се прилага само в случаите на ясна диагноза и за облекчаване на познати и очевидни неразположения и болестни състояния. Лечение с цел трайно възстановяване на  цялостния баланс на организма остава в сферата на компетентнота медицинска интервенция.

Top